
Daty
Daktyle to słodkie owoce drzewa Phoenix dactylifera , powszechnie znanego jako palma daktylowa. Pochodzące z Bliskiego Wschodu i północnej Afryki, to wysokie drzewo palmowe dobrze rośnie w gorącym, suchym klimacie i jest uprawiane od tysięcy lat ze względu na swoje bardzo pożywne i bogate w energię owoce.
Zbiór odbywa się, gdy daktyle dojrzewają i zmieniają kolor z żółtego lub czerwonego na głęboko brązowy. Rolnicy często wspinają się na drzewa lub korzystają z podnośników, aby dostać się do kiści owoców, które zbierane są ręcznie. Daktyle są następnie czyszczone, sortowane, a czasem suszone na słońcu lub przetwarzane do przechowywania i dystrybucji.
Jako przyprawa, daktyle nie są używane w tradycyjnym sensie, ale ich naturalna słodycz i lepka konsystencja sprawiają, że są popularnym składnikiem w potrawach przyprawianych, batonikach energetycznych, chutneyach i wypiekach, często jako substytut cukru lub środek wiążący w przyprawionych deserach i sosach.
Medycznie, daktyle są cenione w wielu kulturach za swoje właściwości wzmacniające zdrowie. Są one:
- Bogate w błonnik, wspierający zdrowie układu trawiennego
- Bogate w naturalne cukry zapewniające szybką energię
- Źródło niezbędnych minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo
- Stosowane w celu ułatwienia porodu w późnej ciąży (co potwierdzają niektóre badania)
- Uważa się, że pomagają zmniejszyć stan zapalny oraz wspierają zdrowie mózgu i serca